Stoppen met roken en dikker worden

Het is een veelgehoord bezwaar waarom met name vrouwen geen (nieuwe) poging doen om te stoppen met roken: je kunt er namelijk een stuk dikker door worden. En dat is inderdaad geen fabeltje, je kunt zeker dikker worden nadat je bent gestopt met roken. En daar zijn twee redenen voor te vinden.

De meest voor de hand liggende oorzaak is dat veel stoppers gaan snoepen om hun gedachten maar van de sigaret af te houden. En als je deze (nieuwe) gewoonte maar lang genoeg volhoudt, dan bestaat de kans dat je er heel wat kilo’s bij snoept zo over de weken en maanden heen.

De tweede reden waarom je aanzienlijk kunt groeien na het stoppen met roken is bij veel mensen echter niet bekend. Wanneer je stopt met roken dan heeft dat invloed op de stofwisseling. Je stofwisseling zal namelijk gaan vertragen. Je stofwisseling, of metabolisme, is het geheel aan processen in je lichaam dat verantwoordelijk is voor het omzetten en verwerken van voedsel. Als je begint met roken, dan zal dit proces versnellen. En door een versnelde stofwisseling is de kans dat je aankomt namelijk wat kleiner geworden. Eigenlijk zou je dit het enige positieve effect van roken kunnen noemen.

Als je echter weer stopt met roken, dan kan het zijn dat je met terugwerkende kracht gestraft wordt voor de extra calorietjes die je tijdens de jaren dat je hebt gerookt hebt ingenomen. Waar bij het starten met roken de stofwisseling namelijk is gaan versnellen, zo snel zal de stofwisseling ook weer gaan vertragen wanneer je er mee stopt. Gevolg is dat de verwerking van voedsel minder snel en minder goed verloopt met als gevolg dat de nodige calorieën in je lichaam blijven ‘hangen’.

Hoe voorkom ik dat ik dikker wordt na stoppen met roken?

Je kunt er zeker wat aan doen. En de eerste oplossing ligt uiteraard voor de hand: als je meer bent gaan snoepen ter compensatie van de sigaret dan zou je daar dus weer mee moeten....stoppen. Juist.

Om je vertraagde stofwisseling weer op peil te brengen kun je gelukkig ook wat doen. In plaats van drie eetmomenten per dag (ontbijt, lunch en avondeten) spreid je je voedselinname over 6 eetmomenten. Kortom, las tussen ontbijt / lunch, lunch / avondeten en na het avondeten nog eens een eetmoment in. Hiermee prikkel je je stofwisseling om gedurende het merendeel van de dag actief te zijn. Dit zorgt ervoor dat in de loop van enkele weken je stofwisseling weer sneller gaat werken waardoor er minder calorieën in het lichaam blijven hangen.

Let er op dat je per saldo niet meer gaat eten, maar in principe evenveel, alleen meer verspreid over de dag. De appel die je tijdens je lunch eet, die eet je voortaan om 10.00 uur ’s ochtends. En dat soepje dat je als voorgerecht bij je avondeten neemt, dat nuttig je halverwege de middag. ’s Avonds neem je dan nog eens een 2e stuk fruit bijvoorbeeld.