Stap 4 van 6
Wat kan ik nog meer doen om af te vallen?
Naast alle tips die we je inmiddels hebben gegeven kun je nog veel meer doen om gezonder te gaan leven en sneller af te vallen: verhoog je stofwisseling en let goed op wat je koopt in de supermarkt.
Verhoog je stofwisseling
Een onderwerp dat we nog niet hebben aangesneden is iets waar je vast wel eens over gehoord hebt, namelijk je stofwisseling. Stofwisseling, of metabolisme, is het geheel aan processen in je lichaam dat voedingsstoffen omzet in stoffen die je lichaam nodig heeft.
Je bent gebaat bij een snelle stofwisseling. Voeding wordt dan goed en efficiënt door je lichaam omgevormd tot noodzakelijke andere stoffen. Om af te vallen is het daarom van belang dat je een hoge stofwisseling hebt. Maar hoe doe je dat?
De allerbelangrijkste tip is: verdeel je voeding over zes maaltijden in plaats van de drie eetmomenten die je waarschijnlijk gewend bent. Hiermee prikkel jij je stofwisseling om continu actief te zijn in plaats van na elke maaltijd weer in tempo af te nemen. Eet gewoon je ontbijt, lunch en avondeten, maar neem tussen ontbijt en lunch nog een appel. Neem ‘s middags nog een soepje en neem ‘s avonds op de bank nog een wortel. Dit zijn maar willekeurige voorbeelden, maar zorg in ieder geval dat je nog drie (gezonde) snacks toevoegt aan je dagmenu.
Naast de zes eetmomenten zijn er nog meer belangrijke tips om je stofwisseling hoog te houden:
- Drink voldoende water. Slechts een klein beetje vochttekort zorgt al voor een vertraagde stofwisseling. En nee, je hoeft echt geen 1.5 liter extra water te drinken wat je vaak hoort. Als jij gewoon je fruit en groente eet, dan krijg je namelijk al heel veel vocht binnen.
- Eet regelmatig pittig eten. Een theelepel sambal of wat pepers door je eten snijden helpen ook bij het verhogen van je stofwisseling.
- Drink groene thee. Ook groene thee helpt bij een verhoogde stofwisseling door de cafeïne en de catechine die er in zitten.
- Slaap voldoende. Te weinig slaap verstoort je stofwisseling.
- Ontwikkel spiermassa. Spieren verbruiken veel meer energie dan vet, zelfs als je lichaam in rust is. Krachttraining is daarom een prima methode om je stofwisseling hoog te houden.
- Zorg voor een versnelde hartslag, meerdere keren op een dag. Pak de fiets om boodschappen te doen en neem vaker de trap. Een hart dat harder moet werken helpt bij het verhogen van je stofwisseling.
Verdeel je voeding over 6 maaltijden in plaats van de 3 eetmomenten. Hiermee prikkel jij je stofwisseling om continu actief te zijn in plaats van na elke maaltijd weer in tempo af te nemen.
Let op in de supermarkt!
Met de Schijf van Vijf en de tips die we gaven over de inrichting van je bord en hoe je je stofwisseling kunt beïnvloeden ben je al op de goede weg. Maar dan sta je ineens in de supermarkt met vele tienduizenden producten. Hoe maak je de juiste keuzes? Dan helpt het om goed naar de etiketten te kijken van producten. Fabrikanten zijn namelijk aan strenge richtlijnen gebonden over de informatie die zij op etiketten moeten plaatsen. Etiketten bevatten, voor ons als bewuste consument, daarom zeer waardevolle informatie. De belangrijkste drie gegevens voor ons die op elk etiket moeten staan zijn:
- een opsomming van de ingrediënten,
- de voedingswaarde
- en de dagelijkse voedingsrichtlijn (ADH)
1. Opsomming van de ingrediënten
Een fabrikant moet alle ingrediënten die in het product zit op de verpakking zetten. Bij deze opsomming wordt het ingrediënt dat het meeste voorkomt in dat product het eerst genoemd. En het ingrediënt dat het laatste genoemd wordt is het minst aanwezig.
2. De voedingswaarde
Daarnaast vind je de voedingswaarde, ofwel de hoeveelheid energie die het product bevat, onderverdeeld in koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit wordt meestal aangegeven per portiegrootte of per 100 gram of 100 milliliter.
3. Dagelijkse voedingsrichtlijn (ADH)
Verder geeft de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) aan hoeveel je maximaal van dit product per dag zou moeten nuttigen.
Door de etiketten nauwkeurig te lezen en niet af te gaan op de schreeuwerige en misleidende teksten op de voorkant van een product krijg je een goed beeld of zo’n product in je dieet past. Daarnaast is de voedingswaarde informatie uitermate geschikt om produkten met elkaar te vergelijken. Bevat het ene merk yoghurt bijvoorbeeld meer of minder verzadigd vet dan het andere merk.
Omdat er veel over de informatie op een etiket te vertellen valt is er een apart artikel dat je leert om etiketten in de supermarkt te lezen.
Vorige stap Naar stap 5Stap 5: Hoe snel val je af door bewuster te eten?