Alles over The Nordic Diet

Het Nordic dieet omvat voedingsmiddelen die veel gegeten worden door mensen in de Noordse landen. Verschillende studies tonen aan dat deze manier van eten gewichtsverlies oplevert en bijdraagt aan een goede gezondheid. Althans, op korte termijn.

Wat is het Nordic Diet

Het Nordic dieet vervangt bewerkte voedingsmiddelen door hele, enkelvoudige voedingsmiddelen. Het kan gewichtsverlies ondersteunen en helpen bij hoge bloeddruk, cholesterolgehalte en ontstekingsmarkers. Het Nordic dieet is een manier van eten die zich richt op lokaal geproduceerde voedingsmiddelen in de Noordse landen - Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en IJsland.

Het werd in 2004 gecreëerd door een groep voedingsdeskundigen, wetenschappers en koks om groeiende obesitaspercentages en onduurzame landbouwpraktijken in de Noordse landen aan te pakken. Vanuit een milieuperspectief kan het een goede keuze zijn, omdat het voedingsmiddelen benadrukt die lokaal geproduceerd en duurzaam geteeld zijn.

In vergelijking met een gemiddeld Westers dieet bevat het Nordic dieet minder suiker en vet maar tweemaal zoveel vezels en zeevruchten.

Wat te eten en wat te vermijden

Het Nordic dieet benadrukt traditionele, duurzame en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen, met een sterke focus op die producten die als gezond worden beschouwd.

  • Eet vaak: fruit, bessen, groenten, peulvruchten, aardappelen, volkoren granen, noten, zaden, roggebrood, vis, zeevruchten, magere zuivel, kruiden, specerijen en koolzaadolie
  • Eet met mate: wild vlees, vrije uitloop eieren, kaas en yoghurt
  • Eet zelden: ander rood vlees en dierlijke vetten
  • Eet niet: suikerhoudende dranken, toegevoegde suikers, bewerkte vleeswaren, voedseladditieven en geraffineerd fastfood

Het Nordic dieet lijkt sterk op het mediterrane dieet. Het grootste verschil is dat het koolzaadolie benadrukt in plaats van extra vierge olijfolie.

Zoals critici terecht opmerken, bestonden sommige voedingsmiddelen op het Nordic dieet niet in de Noordse landen eeuwen geleden. Deze omvatten magere zuivel en koolzaadolie, die moderne voedingsmiddelen zijn. De meeste vruchten groeien ook niet goed in het noorden - behalve appels en verschillende soorten bessen.

Toch was het Nordic dieet niet ontworpen om het dieet van de Noordse bevolking honderden jaren geleden weer te geven. In plaats daarvan benadrukt het gezonde voedingsmiddelen die tegenwoordig lokaal worden geproduceerd in Scandinavië.

Helpt het bij gewichtsverlies?

Verschillende studies hebben de effecten van het Nordic dieet op gewichtsverlies beoordeeld. In een studie met 147 obese mensen die niet werden gevraagd om calorieën te beperken, verloren degenen die op een Nordic dieet zaten 10,4 pond (4,7 kg), terwijl degenen die een typisch Deens dieet aten slechts 3,3 pond (1,5 kg) verloren. In een vervolgstudie een jaar later hadden de Nordic-dieet deelnemers echter het grootste deel van het gewicht weer teruggekregen. Deze resultaten zijn zeer typerend voor langetermijnstudies naar gewichtsverlies. Mensen verliezen gewicht in het begin, maar komen het dan geleidelijk weer aan gedurende 1-2 jaar.

Een andere studie van 6 weken ondersteunt de gewichtsverlagende effecten van het Nordic dieet, aangezien de groep op het Nordic dieet 4% van hun lichaamsgewicht verloor - aanzienlijk meer dan degenen op een standaard dieet (5Trusted Source).

Mogelijke gezondheidsvoordelen

Gezond eten gaat verder dan alleen gewichtsverlies. Het kan ook leiden tot significante verbeteringen in metabolische gezondheid en het verlagen van het risico op veel chronische ziekten. Verschillende studies hebben de effecten van het Nordic dieet op gezondheidsmarkers onderzocht.

Bloeddruk

In een studie van 6 maanden onder obese mensen, verlaagde het Nordic dieet systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 5,1 en 3,2 mmHg, in vergelijking met een controledieet. Een andere studie van 12 weken vond een significante verlaging van de diastolische bloeddruk (het onderste getal van een meting) bij deelnemers met het metabool syndroom.

Cholesterol en triglyceriden

Hoewel het Nordic dieet rijk is aan veel hart-gezonde voedingsmiddelen, zijn de effecten op cholesterol en triglyceriden inconsistent.

Sommige - maar niet alle - studies vinden een verlaging van triglyceriden, maar de effecten op LDL (slecht) en HDL (goed) cholesterol zijn statistisch niet significant. Toch observeerde één studie een milde verlaging van niet-HDL-cholesterol, evenals de LDL-c / HDL-c- en Apo B / Apo A1-verhoudingen - die allemaal sterke risicofactoren zijn voor hartziekten.

Bloedsuiker controle

Het Nordic dieet lijkt niet erg effectief te zijn bij het verlagen van bloedsuikerspiegels, hoewel één studie een kleine verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel opmerkte.

Ontsteking

Chronische ontsteking is een belangrijke factor bij veel ernstige ziekten. Studies naar het Nordic dieet en ontsteking geven gemengde resultaten. Eén studie vond een vermindering van het ontstekingsmarker CRP, terwijl andere geen statistisch significante effecten opmerkten.

Een andere studie toonde aan dat het Nordic dieet de expressie van genen die verband houden met ontsteking in de vetweefsels van het lichaam verminderde.

Conclusie

Het Nordic dieet is een manier van eten die zich richt op lokaal geproduceerde en duurzaam geteelde voedingsmiddelen in de Noordse landen. Het vervangt bewerkte voedingsmiddelen door hele, enkelvoudige voedingsmiddelen en benadrukt gezonde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, vis en zeevruchten.

Het Nordic dieet kan bijdragen aan gewichtsverlies en de gezondheidsmarkers verbeteren, zoals bloeddruk, cholesterol en ontsteking. Het is een milieuvriendelijk dieet dat duurzame landbouwpraktijken ondersteunt.

Hoewel sommige van de voedingsmiddelen op het Nordic dieet niet traditioneel waren voor de Noordse landen, benadrukt het dieet voedingsmiddelen die tegenwoordig lokaal worden geproduceerd in Scandinavië.

Als je geïnteresseerd bent in het Nordic dieet, praat dan met een voedingsdeskundige om te bepalen of het geschikt is voor jouw persoonlijke behoeften en gezondheidsdoelen.