Hoe ongezond is het om 's avonds nog te snacken?
We hebben allemaal weleens last van een knorrende maag vlak voor het slapengaan. Maar is het eigenlijk wel gezond om dan nog iets te eten?
Nadelige effecten van eten voor het slapengaan
Eten vlak voor het slapengaan is niet verstandig en heeft een aantal nadelige effecten op ons lichaam. Allereerst is het slecht voor onze nachtrust. Onze biologische klok wil ’s avonds namelijk graag afschakelen en heeft daarom rust nodig. Dit geldt niet alleen voor slaap, maar ook voor de vertering van voedsel. Als we vlak voor het slapengaan nog iets eten, moeten onze enzymen aan het werk om het voedsel te verteren. Ook wordt het hormoon insuline aangemaakt om de stijgende bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Dit houdt ons lichaam nog hard aan het werk, terwijl het eigenlijk moet rusten.
Daarnaast maken we vaak minder gezonde voedingskeuzes als we vermoeid zijn. Het is dan lastiger om verleidingen te weerstaan en we grijpen eerder naar ongezonde snacks zoals chips en koekjes. Deze snacks bevatten vaak veel koolhydraten, wat kan leiden tot overgewicht en een verminderde insulinegevoeligheid. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat vet wordt opgeslagen in ons vetweefsel. Het is daarom beter om geen koolhydraatrijke snacks te eten vlak voor het slapengaan.
Hoe laat kun je het beste stoppen met eten?
Het is goed voor ons lichaam om regelmatig even niet te eten. Vooral ’s nachts heeft ons lichaam rust nodig om te herstellen en op te laden. Daarom kun je het beste 3 uur voordat je gaat slapen niets meer eten. Je darmen zijn geen nachtdieren en kunnen daarom klachten veroorzaken zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of opspelend maagzuur. Door niet meer te eten voor het slapengaan, heb je minder kans op deze vervelende klachten en slaap je beter.
Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaamsgewicht. Slaaptekort kan namelijk leiden tot een verminderde aanmaak van het hormoon leptine, wat zorgt voor een verzadigd gevoel na het eten. Tegelijkertijd neemt de aanmaak van het hormoon ghreline toe, wat de eetlust bevordert. Hierdoor heb je meer honger en vraagt je lichaam om meer eten voordat het seintje "genoeg" geeft. Je smaakpapillen sturen je daarbij vooral in de richting van koolhydraten, vet en suiker. Het is daarom belangrijk om voldoende te slapen en niet te laat op de avond te eten.
Gezonde voeding en tussendoortjes
Om te voorkomen dat je ’s avonds laat nog honger krijgt, is het belangrijk om overdag voldoende en voedzaam te eten. Zorg ervoor dat je maaltijden bestaan uit een ruime portie groenten en genoeg eiwitten, zoals peulvruchten, ei, vlees of vis. Dit zorgt ervoor dat je langer verzadigd blijft en minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.
Mocht je toch nog honger hebben vlak voor het slapengaan, kies dan voor gezonde en koolhydraatarme snacks. Een schaaltje yoghurt of kwark, een handje ongezouten noten of een blokje pure chocolade zijn goede opties. Neem deze snack wel uiterlijk een uur voor het slapengaan, zodat je lichaam de tijd heeft om het te verteren.