Ozempic, een wondermiddel om af te vallen?
In de afgelopen maanden lijkt er een nieuw dieetwondermiddel te zijn opgedoken: Ozempic. Het medicijn belooft niet alleen te helpen bij diabetes type 2, maar ook bij overgewicht en obesitas. Maar wat zijn de bijwerkingen en is het echt zo'n goed idee om Ozempic te gebruiken?
Wat is Ozempic?
Ozempic is een farmaceutisch middel met de werkzame stof semaglutide, dat voornamelijk wordt gebruikt bij diabetespatiënten type 2 als aanvulling op voedingsaanpassingen en lichaamsbeweging. Ozempic is voor 94% gelijk aan het menselijke verzadigingshormoon (GLP-1) en bootst het ook na. Het zorgt voor een vertraging van de maaglediging en onderdrukt het hongergevoel.
Gemiddeld 15% afvallen met Ozempic
Ozempic belooft een gemiddeld gewichtsverlies van 15% van het lichaamsgewicht na 68 weken gebruik en het zou een positief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid bij patiënten met een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten.
Maar er zijn ook nadelen en gevolgen. Meer dan 10% van de gebruikers heeft last van misselijkheid en/of diarree, terwijl 1 tot 10% last heeft van duizeligheid, braken, maagontstekingen, reflux, oprispingen, obstipatie, winderigheid, vermoeidheid en buikpijn of ongemak. Af en toe (0,1-1%) treden overgevoeligheidsreacties op zoals huiduitslag en veranderende smaak.
Lange termijn risico's
Op korte termijn lijkt het medicijn te werken, maar op lange termijn zijn de risico's nog onbekend. De studies naar de effectiviteit van Ozempic zijn namelijk uitgevoerd in combinatie met (zeer) drastische levensstijlveranderingen waarvan bekend is dat ze vaak maar op korte termijn zijn vol te houden. Het is dus nog onduidelijk of je na 68 weken effectief verder geholpen bent.
Daarnaast zijn er morele dilemma's: mensen die Ozempic gebruiken om hun eetgedrag te compenseren, nemen het medicijn weg bij diabetespatiënten, voor wie het middel eigenlijk bedoeld is.