Vegaburgers nog steeds ongezond
Nieuw onderzoek van de Consumentenbond heeft aangetoond dat bijna twee derde van de vegaburgers nog steeds te veel zout en/of verzadigd vet bevat. Dit geldt voor zowel supermarkt- als A-merk-producten, zoals die van Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl. Albert Heijn heeft slechts drie van de tien gezonde vegaburgers, Jumbo vier van de acht en Garden Gourmet twee van de vier.
Een gezonde vegaburger mag volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet en 1,13 gram zout per 100 gram bevatten. Deze burgers zijn gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente. Slechts 4 van de 75 onderzochte burgers voldeden aan alle criteria, waaronder richtlijnen voor eiwitten, ijzer en vitamine B12.
De Consumentenbond roept fabrikanten op om minder zout toe te voegen aan hun producten. "Met wat minder zout zijn vegaburgers nog steeds gezonder dan vlees, dus de fabrikanten zijn aan zet", aldus directeur Sandra Molenaar. Ze benadrukt ook dat vegaburgers duurzamer zijn dan vlees, niet alleen wat betreft dierenwelzijn, maar ook vanwege hun kleinere impact op het klimaat.