Word je sneller dik van 's avonds laat nog eten?
Je herkent het vast wel: de honger of lekkere trek die toeslaat vlak voordat je naar bed gaat. Het is moeilijk om in slaap te vallen met een rommelende maag, en dat heeft zeker geen positieve invloed op je slaap. Dus grijp je naar wat lekkere vaak ongezonde snacks. Maar is dit een verstandige keuze? En wanneer kun je je laatste hap van de dag het best nemen? Heeft het type voedsel dat je eet ook invloed?
Laat eten: slim of niet?
In principe is het niet aan te raden om vlak voor het slapengaan te eten. De belangrijkste reden hiervoor is dat het je slaap kan verstoren. Wanneer we ons leven als oermensen in gedachten nemen, begrijpen we beter waarom dit het geval is. In de oertijd, toen er nog geen kunstlicht bestond, volgden we een duidelijk dag- en nachtritme. Overdag waren we actief en hadden we brandstof nodig in de vorm van voedsel. Zodra het donker werd, was het tijd om te rusten. In de moderne tijd hebben we onszelf echter aangeleerd om actief te blijven, ook al wordt het buiten donker. Voor onze biologische klok is dit verwarrend, want die wil 's avonds uitschakelen. Je lichaam heeft rust nodig - slaap, maar ook rust van de vertering van voedsel. Tijdens deze rustperiodes herstellen je spieren bijvoorbeeld, en worden verschillende hormoonniveaus gereguleerd. Wie 's avonds laat nog wat chips voor de televisie eet, of een boterham met kaas, stuurt signalen naar de biologische klok dat het lichaam actief moet blijven.
Het effect van insuline als je laat eet
Een ander nadeel van laat in de avond eten, is dat je vaak minder gezonde voedselkeuzes maakt. Wanneer je moe bent, is het moeilijker om verleidingen te weerstaan en kies je sneller voor gemakkelijk en ongezond voedsel. Bovendien maakt de zogenaamde insulinegevoeligheid het moeilijker om gewicht te beheersen. Insuline, een hormoon dat je aanmaakt na het eten van koolhydraten, werkt 's nachts minder goed, waardoor je lichaam meer ervan moet aanmaken. En dit hormoon zorgt voor vetopslag in je vetweefsel, waardoor je gemakkelijker aankomt als je vaak laat eet.
Het beste moment om te stoppen met eten
Je lichaam heeft 's nachts rust nodig om te herstellen. Daarom is het het beste om 3 uur voordat je naar bed gaat, niet meer te eten. Door niet te eten voor het slapengaan, verminder je de kans op ongemakken zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur, wat je slaap kan verstoren.
Slaaptekort en honger
Een goede nachtrust kan helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Slaaptekort kan juist leiden tot gewichtstoename. Dit komt onder andere door de hormonen leptine en ghreline. Te weinig slaap leidt tot lagere leptinegehaltes, waardoor je je minder verzadigd voelt na het eten. Tegelijkertijd stijgt het niveau van het hormoon ghreline, dat de eetlust bevordert. Dus, te weinig slaap kan leiden tot meer honger en het lichaam vraagt om meer voedsel voordat het signaal "genoeg" wordt gegeven.
Een rommelende maag kan je slaap verstoren. Daarom is het beter om te voorkomen dat je 's avonds laat nog honger krijgt. Je kunt dit doen door goed te kijken naar wat je overdag eet. Als je het moeilijk vindt om 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten, neem dan een uur voordat je naar bed gaat een kleine en lichte snack. Kies hierbij voor gezonde en koolhydraatarme snacks, zoals een schaaltje yoghurt of kwark, een handje ongezouten noten of een blokje pure chocolade.